Directius manresans en les federacions catalana i estatal. L’inici dels 70, època d’or de la natació femenina del CN Manresa. #90anysCNManresa

 

Directius manresans en les federacions catalana i estatal. L’inici dels 70, època d’or de la natació femenina del CN Manresa. #90anysCNManresa

 

Mentre els anys 50, el president ‘honor a perpetuidad del nostre club, Joan Vergé i Oller , seguia en la vicepresidència de la Comisión de Natación Escolar y Utilitaria de la FEN, llavors no era Real, ens sorprèn que , en aquets òrgan de l federació estatal, hi trobem a un altre manresà, el doctor Xavier Francàs Munill, mentre a la federació catalana, Joan Vergé continuava en la junta directiva que encapçalava , en aquesta etapa, Francesc Draper. L’any 1955 es concedia la placa d’honor de la FEN al CN Manresa per la piscina coberta.

Xavier Francàs, fill d’Avinyó, va ser un metge , que va patir al repressió franquista, que , amb altres doctors, Angel Tomas (el metge Saldes), Ramon Puig i Ball, Bernat Bosc i Adema, Armand Redondo i Bonvehí i el mateix Xavier Francas i Munill, amb els  metges  de plantilla de l'hospital com Lluis Puig i Vilajoana, Joaquim Dalmau i Sitges i Enric Planell i Monrós als que ben aviat  s'incorpora el primer metge refugiat, Ignasi Llatjós i Prunés, van organitzar-se , per poder ajudar als malalts en torns,  en horaris de  mitja nit.

El Trofeu Roma, que es celebrava en tots els clubs de l’estat, en les categories infantil i juvenil, hi trobem per primera vegada entres les millors a Rufina Servalls, quarta de la seva categoria en els 400 metres lliures amb una marca de 6.34.2, tenia onze anys.

Però no deixem l’època dorada de la natació femenina del club, doncs, en el recull de marques de la darrera competició amb participació de tots els clubs estatals, entre els 10 primers hi trobem un home, Toni Bret, en els 100 i 200 metres esquena, mentre les dones, Neus Panadell hi és en deu proves, en sis d’elles com a primera, però, l’acompanya Montse Majó , en vuit proves, Rosa Estiarte en dues i Cori Sangenís en dues més.

Pel que fa a les 10 millors marques en piscina de 50 metres de l’any 1973, hi trobem les mateixes nedadores amb classificacions similars.

A nivell de seleccions , Toni “Cocu” Bret, Montse Majó i Rosa Estiarte participaven en la competició per a joves que es celebrava anualment a Ginebra. Montse Majó, era la més destacada amb un cinquè lloc.

En waterpolo s’assolia l’ascens a la màxima categoria , tant amb l’equip absolut, superant a Banyoles , Sant Andreu i Mediterrani, com amb l’equip infantil.

Pere Estefanell  participava en l’estage celebrat a Roma amb l’equip junior italià.






 

Comentarios

Entradas populares de este blog

En Jeroni Alberola i la Carmen Solana. Un dels “amos” de la piscina i la seva entranyable esposa. #90anysCNManresa

Memòria 1996. En Ramon Oliveras s’acomiada sense saber el futur. Els números van millorant . L’elit s’allunya, però la base es prometedora en un club molt viu esportivament. #90anysCNManresa

Ja fa 48 anys que va començar i les rels s’estenen. Una família lligada al waterpolo. #90anysCNManresa