Mary Kok. Una campiona internacional la primera entrenadora del CN Manresa

 





No fa tant que en aquesta galeria del #90anysCNManresa, parlàvem d’un dels entrenadors del club, en Jan Freese. Ell, ens explicava una de les fotografies  com el CN Manresa va tenir una de les primeres entrenadores de l’estat, Mary Kok, la que va ser la seva substituta. Que fos una dona, en aquella època, ja era un fet destacat, que evidenciava e caràcter obert de ‘entitat. Però, el fet era molt més important, i , els que hem seguit el camí d’ajudar als esportistes, cap de nosaltres fins el moment, ha arribat a la categoria competitiva de la tècnica contractada pel llavors president, Dalmau, en la fotografia acompanyat pel que seria el seu relleu al front dels destins de l’entitat, Antoni Gramunt i el directiu Feliu Farràs. Doncs, Mary Kok, era una guardonada nedadora amb una collita important de rècords del món i fites de gran vàlua, com ser la primera nedadora dels Paisos Baixos en travessar el Canal de la Manega. En Jan Freese ho explicava d’aquesta manera:
“Esta foto era de enero 1962 en la Residencia Blume. Mi sucesora en el C.N. Manresa, la multi-recordwoman mundial Mary Kok En la foto de izda a dcha: Kees Oudegeest (entrenador del C.N. Sabadell), Don Ricardo Sánchez (Director de la Residencia Blume), Mary Kok, un directivo del C.N. Manresa, Jan, el Presidente del C.N. Manresa y Felix Feliú, secretario de dicho club. Al fondo la maravillosa foto de Joaquin Blume”.

Casada amb Kees Oudegeest, mític entrenador del CN Sabadell, el que va fer sorgir a figures com en Miquel Torres o Maria Ballesté, Mari Pau Corminas o el mateix Santi Esteve, encara ara, fan una parella encantadora amb la seva família.

Perfil de Mary Kok. ( Viquipèdia)

Mary Kok (nascuda el 1940 a Hilversum ) és una reconeguda nedadora holandesa. Entre 1954 i 1957 va establir deu rècords mundials des dels 15 fins als 17 anys:

440 m lliures, 880 m lliures, 800 m lliures ,1760 m lliures, 100 m papallona, 400 metres estils individuals i relleus.

Kok havia de nedar als Jocs Olímpics d'estiu de 1956 a Melbourne per a l'equip olímpic holandès fins que la nit abans de marxar, quan els Països Baixos van boicotejar la competició per la invasió russa d'Hongria [2] El 2016 Kok, juntament amb altres atletes les carreres atlètiques dels quals eren afectats pel boicot van ser honrats pel govern hongarès. Kok va dir en el seu discurs que sempre havia sentit que la seva medalla d'or era al fons de la piscina de Melbourne, però que el poble hongarès li donava la sensació que la medalla d'honor se li va donar de tot cor. [3] El 1960, Kok es va convertir en la primera dona holandesa a nedar el Canal de la Mànega [4]

El 1955, es va convertir en l'Esportista Holandès de l'any i el 1980, va ser inclosa al Saló de la Fama de la Natació Internacional . [4]

El 28 de desembre de 1962, es va casar amb Kees Oudegeest, i més tard es va convertir en entrenadora de natació.

L'any 2015, Kok va ser convidat per la Federació Esportiva Holandesa per ser reconegut a l'esdeveniment anual de l'atleta de l'any. Kok va guanyar l'atleta de l'any el 1955 als 15 anys.

Comentarios

Entradas populares de este blog

En Jeroni Alberola i la Carmen Solana. Un dels “amos” de la piscina i la seva entranyable esposa. #90anysCNManresa

Memòria 1996. En Ramon Oliveras s’acomiada sense saber el futur. Els números van millorant . L’elit s’allunya, però la base es prometedora en un club molt viu esportivament. #90anysCNManresa

Ja fa 48 anys que va començar i les rels s’estenen. Una família lligada al waterpolo. #90anysCNManresa