Josep Firmat. L'arquitecte que va executar la piscina de 25 coberta de l'any 55. #90anysCNManresa

 


Hi ha ocasions en que , en el món de l’esport, hi ha detalls que fan que persones d’un prestigi reconegut en altres camps, queden en l’oblit, com a màxim en un assignatura, com és el cas,  els plànols o el nom en unes memòries. Un d’aquests casos és el de Josep Firmat. A molts no us dirà res aquest nom i cognom, però, des d’aquests articles del #90anysCNManresa no el podem oblidar. Ell va ser l’arquitecte que va executar l’obra de la piscina coberta, la segona de l’estat.

No fa pas massa, comentava amb en Lluís Millet, l’arquitecte de les noves piscines de Manresa, quan dic no fa pas massa, parlo de gairebé 20 anys, si no es podia salvar la façana de la piscina, era abans de l’enderroc, doncs, era una entrada amb encant, especial. La seva resposta va ser aclaridora, valdria la pena, però, econòmicament sortiria molt car.

Josep Firmat i Serramalera (Manresa, 1889-1970) va ser un arquitecte manresà d'estil modernista i noucentista.

Va obtenir el títol a l'Escola d'Arquitectura de Barcelona el 1914. Des de la seva titulació fins al 1954 va ser arquitecte municipal de Manresa.

Del període modernista es conserva a Manresa el quiosc de l'Arpa a la plaça de Sant Domènec i la decoració de la farmàcia Esteve. És una peça de 1917 inspirada en l'estil de Domènech i Montaner.

Posteriorment la seva obra és plenament noucentista, entre la qual destaca el Teatre Kursaal de Manresa de 1927.

Aquest nom no hi podia faltar, ell va estar a peu d’obra i va controlar tots els aspectes referents a la mateixa. Però ¿va ser el pare de la mateixa?.

 

Comentarios

Entradas populares de este blog

En Jeroni Alberola i la Carmen Solana. Un dels “amos” de la piscina i la seva entranyable esposa. #90anysCNManresa

Memòria 1996. En Ramon Oliveras s’acomiada sense saber el futur. Els números van millorant . L’elit s’allunya, però la base es prometedora en un club molt viu esportivament. #90anysCNManresa

Ja fa 48 anys que va començar i les rels s’estenen. Una família lligada al waterpolo. #90anysCNManresa