Francesc Marcet i Artigas, l'alcalde de la primera piscina de Manresa. La primera municipal de Catalunya. #90anysCNManresa

 





No seria just que finalitzés aquest primer mes, gener, sense nomenar a l’alcalde que va inaugurar la piscina aquell 27 d’agost de 1932, quan el club encarar no estava fundat, Malgrat que, en podeu estar segurs, ja hi era, doncs, van ser els seus fundadors, els que el 7 d’abril de 1933 signaren els documents oficials, els que van aconseguir,  amb la seva persistència, fer realitat el somni de la piscina.

L'Alcalde de la ciutat, qui va inaugurar la piscina va ser Francesc Marcet i Artigas. Ell va ser qui va donar inici a la festa d’inauguració amb sentides paraules, fent donació de la piscina als ciutadans de Manresa. No va oblidar als esforçats que van ser darrera del projecte, impulsant amb la construcció de la piscina , el nom de la nostra ciutat cap el món sencer. Per cert, la primera piscina municipal de Catalunya. 

 

Francesc Marcet i Artigas.

Regentava un taller de llauneria a la Plaça de Gispert. Fou soci de l'Esbart Manresà i del Casino de Manresa. Poc temps abans de la República freqüentà la Concentració Republicana i contribuí a la seva victòria l'abril del 1931. Posteriorment ingressà a Esquerra Republicana de Catalunya.

Formà part de la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa, del 14 d'abril de 1931. Com a regidor de l'Ajuntament de Manresa, fou nomenat president de la Comissió de Foment. Quan Lluís Prunés fou nomenat governador civil de Girona, el desembre de 1932, Francesc Marcet el substituí com a alcalde republicà de Manresa.

Fou empresonat pels Fets del Sis d'octubre de 1934 i, després de les eleccions de febrer de 1936, restituït com a alcalde. El juliol del 1936, arran del cop militar, a Manresa es constitueix el Comitè Antifeixista Revolucionari que és qui realment exerceix el poder a la ciutat. L'Ajuntament queda pràcticament marginat de la vida política, així i tot, Francesc Marcet, impotent a l'hora d'evitar la disbauxa d'aquella primera hora revolucionària, es va convertir en un actiu defensor de la conservació de la Seu de Manresa, que era amenaçada d'enderrocament.

El gener del 1939 es va exiliar a França. Mentre, la seva família era represàlia de manera contundent. Francesc Marcet va poder tornar a Manresa l'any 1948.

Comentarios

Entradas populares de este blog

En Jeroni Alberola i la Carmen Solana. Un dels “amos” de la piscina i la seva entranyable esposa. #90anysCNManresa

Memòria 1996. En Ramon Oliveras s’acomiada sense saber el futur. Els números van millorant . L’elit s’allunya, però la base es prometedora en un club molt viu esportivament. #90anysCNManresa

Ja fa 48 anys que va començar i les rels s’estenen. Una família lligada al waterpolo. #90anysCNManresa