1962 un any especial. Som finalistes en un campionat d’Europa. Aporto anècdota que trobareu al final de l’escrit, no us la perdeu. #90anysCNManresa

L’any 1962, va ser l’any del Campionat d’Europa de Leipzig, un campionat amb presència important del nostre Club Natació Manresa, el camí fins allà ens va portar per ;

Els  cinquens campionats d’Espanya d’hivern, celebrats a Vitòria el 17 i  18 de març, en Francesc Martínez era subcampió en els 200 braça i Josep Claret feia dos segons llocs en les dues distancies de papallona. Rufina Servalls era campiona en els 200 braça.

Els tercers campionats d’Espanya Absoluts en piscina de 50 metres, nedats e al piscina de Montjuïc, va ser el mes d’agost, en aquella època, les competicions es celebraven més tard en el calendari , doncs, l’aigua de les piscines descobertes no s’escalfava i calia una adaptació a les mides de la piscina per aconseguir el millor rendiment.  Aquell inici d’agost, en Francesc Martínez s’imposava en els 200 metres braça amb rècord del campionat, mentre Josep Claret  s’imposava en els 200 metres papallona, superant el rècord d’Espanya absolut en piscina de 50 metres, juvenil i dels campionats. Lidia Camprubí era bronze en els 100 metres lliures, superada per la canària Rita Pulido i Maria Ballesté. En els 400 metres, la Maria s’imposava, però, La Lidia n’era segona, mentre en braça i els estils, Rufina Servalls sumava dos plates, només avantatjada per Isabel Castañé.

TROFEO TOKYO 1962, una competició per a nedadors de tot l’estat de les categories infantil i  juvenil , on a part dels nostres campions , habituals en els articles d’aquella època i podem afegir les nedadores Consol Viñolas i Carme Claret, setena en lliures i vuitena en els 400  lliures o Llobet en papallona.

Campionats d’Europa de Natació a Leipzig

Va ser del 18 al 25 d’agost quan es van celebrar els Campionats d’Europa de Natació a Leipzig, allà, darrera la figura de l’equip, en Miquel Torres, qui va aconseguir la primera medalla de la historia de la natació estatal en un campionat continental, va ser segon en els 1500 metres lliures, hi eren els nostres Josep Claret , primer finalista històric en aquest tipus de competició, ho va ser en els 200 metres papallona , prova en la que va superar el rècord estatal , 2.21.5, entrant en la final com a cinquena marca, registre i posició que no va poder repetir en la final on va ser vuitè, final en la que es va imposar Kusmín, (URSS), 2.14.2. (Rècord de Europa y de la URSS).Francesc Martínez va ser el catorzè en els 200 metres braça.

En els 1500 lliures va arribar el primer gran èxit de la natació de casa nostra, Miquel Torres, mític des d’aquell dia, va ser capaç d’arribar segon al final de la prova, a nomes 6 segons del campió, Katona , hongarès, i quatre segons per davant de l’anglès Campion.

Composaven l’equip estatal; JoséM.Cossío,JoséM.Espinosa,MiguelTorres,JuanFortuny,JoséA.AbadíasyAntonioCodina en lliure, Francesc Martínez i Jordi Flaqué en braça, Josep Claret i Joaquim Pujol en papallona, els germans Julio i Jesús Cabrera en esquena.

També hi van competir Rita Pulido i Maria Ballesté.

En la revista crol hi ha un paràgraf dedicat a Josep Claret que crec va la pena reproduir:

José Claret entraba, por primera vez en la historia,y en una prueba individual,en la fi-nal de 200 mariposa, bien afeitadas sus piernas como si se tratara de un Murray Rose cualquiera. Aún duraban las reminiscències y sistemes de Roma. El catalán aporto un record más,2.21.5,enclavándose en el quinto puésto entre los mariposistas, aunque en la final fuera octavo